arrow_drop_up arrow_drop_down
06 april 2021 
1 min. leestijd

FB miljoenen en phishing

Het zal u niet ontgaan zijn: ruim 5 mln. Nederlanders gegevens en 500 mln. wereldwijd beschikbaar in de digitale onderwereld oftewel Darkweb; met de “afzender” Facebook.

Voor iedereen die daar gebruik van wil maken voor criminele campagnes: nog meer naam- en adres gegevens, telefoonnummers, geslacht, geboorte, email adressen, foto’s, andere details en wachtwoorden.

Wij zien met het vrijkomen van dit soort gegevens een aanzienlijke verhoging van zeer gericht phishing e-mails.  Wees dus extra alert als u een email krijgt met betrekking tot Facebook!  Ieder email waar u op een linkje moet klikken om “iets” te bevestigen naar Facebook is een mogelijke aanval.

Omdat veel mensen hun gehele personalia in Facebook hebben staan, let ook op e-mails van andere bedrijven of organisaties.

Stel, u krijgt een email van bedrijf XYZ dat u nu uw wachtwoord moet vervangen.  Gebruik dan NIET het linkje dat in de e-mail meegestuurd wordt.  Ga naar de website van XYZ en wijzig daar uw wachtwoord.

Of, bedrijf XYZ stuurt u het nieuwe regelement op dat u moet accepteren en is als bijlage meegestuurd en er is ook een linkje naar de webversie.  Contact zelf XYZ met de vraag of zij inderdaad zo een email hebben verstuurd.

Op ALLE e-mails, sms-, of whatsapp berichten waar…

  • … in om een bevestiging gevraagd wordt;
  • … om een password-reset gevraagd wordt;
  • … tijdsdruk gebruikt wordt (“dit moet je NU doen”);
  • … een bijlage aan is toegevoegd;
  • … een linkje aan is toegevoegd.

Belangrijk:  bij twijfel, contact op met iemand die er verstand van heeft.

Reactie plaatsen
Koekjes van AutomateX